CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne przepisy.
Zając w śmietanie.

Dziczyzna to nieodłączny element historii polskiej kuchni i potraw. Od wieków na stołach. Przez lata w niektórych regionach kraju główny jadalny produkt mięsny.
W ogromną rodzinę dziczyzny w Polsce zaliczyć możemy nie tylko sarny, dziki czy zające, ale również niedźwiedzie oraz kilkadziesiąt gatunków ptactwa. Dania z dziczyzną odnaleźć można w menu renomowanych restauracjach, a przepisy na dziczyznę to fundamenty kilkudziesięciu książek kucharskich. Zając popularnie nazywany szarakiem był dawniej najpopularniejszym przedstawicielem zwierzyny (dziczyzny). Jego cena była, niższa niż cena sarniny czy dzikiego ptactwa. Najbardziej cenione był zające młode, które powinny ważyć od 4 kilogramów wzwyż.

Zając w śmietanie był na tyle popularnym i smacznym daniem, że można było zakupić je w puszcze i przygotować w domu. Między innymi takie przetwory produkowała warszawska Restauracja "Pod Bukietem".
Podobne wyroby produkowała "Wytwórnia Konserw Braci Pakulscy", którzy prowadzili kilkanaście bardzo dobrych sklepów kolonialnych.
Tekst - autor
Materiały - polona.pl
Zwierzyna, Wydawnictwo Bluszcz, Warszawa 1929/30.
Reklama - Przegląd Mody, nr 1, 1933 rok. Polona.pl
Cennik - Cennik konserw rybnych, jarzynowych i mięsnych, sezon 1938/9. Wytwórnia Konserw Braci Pakulscy, Warszawa 1938. Polona.pl
Zdjęcia - nac.gov.pl
Kucharze podczas pracy, Wołyń 1925.