Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy, rosół. "Kucharz wielkopolski", M. Śleżańska, Poznań 1932.

CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne przepisy.
Król zup - rosół.

Przedwojenne przepisy. Rosół.

   Zupy to nieodłączny element polskich posiłków, głównie obiadów. Znane w Polsce od zarania dziejów. Niekwestionowanym lider na polskich stołach jest rosół. W tym materiale dowiecie się jak wyglądały przepisy na przedwojenny rosół, a te z pozoru bardzo się różniły.

  Rosół jako typ zupy podawany był nie tylko w domowych wazach, ale także w wielu przedwojennych restauracjach.
  W warszawskim Barze "Mikado" (              ) rosół podawany był z pulpetami. Warszawski bar artystyczny "Pod Wiechą" za porcję rosołu w 1935 żądał 50 groszy, a w 1928 roku restauracja Hotelu Savoy z Warszawy za rosół z kalafiorem żądała 1,50 złotego (przypominam, że to ceny jeszcze sprzed kryzysu gospodarczego).
 
   W wielu przedwojennych książkach kucharski odnaleźć można przepis na rosół. Podobnie w wydawanych specjalnie dla pań domu krótkich publikacjach tematycznych. W swojej kolekcji posiadam broszurkę z przepisami na 20 potraw na bazie rosołu. Broszurka została wydana sumptem firmy "Maggi Ego". Rosół jako baza 20 potraw przyrządzany jest na kostce bulionowej Maggi. Broszurka pochodzi z około 1932 roku. Tak prezentuje się przepis na przedwojenny rosół na bazie kostki bulionowej oraz przepisy na dodatki do rosołu:
   O przedwojennych przyprawach przeczytacie w innym materiale. Dla nas kwintesencją rosołu jest drób w postaci kurczaka, koguta lub indyka. Pani Elżbieta Kiewnarska, która w okresie międzywojennym była cenioną znawczynią ówczesnej kuchni oraz propagatorką nowoczesnej kuchni, w ciekawym tytule "Zupy i sosy" zaprezentowała 6 przepisów na rosoły. Publikacja pochodzi z 1929 roku.

Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół. "Zupy i sosy", W-wa 1929.
Przedwojenne przepisy. Rosół. "Zupy i sosy", W-wa 1929.
Przedwojenne przepisy. Rosół. "Zupy i sosy", W-wa 1929.
Przedwojenne przepisy. Rosół. "Zupy i sosy", W-wa 1929.
Przedwojenne przepisy. Rosół. "Zupy i sosy", W-wa 1929.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
  A co powiecie na rosół mrożony z kostki bulionowej? Taki przepis znajdziemy w " Książce kucharskiej. Przepisy gotowania" J. Łosińskiej z 1938 roku. Wg przepisu to idealny lek na upały. Ach ten rosół. Dobrze, że był dodawany pasztecik :)
  "Co będzie na obiad?" to książka autorstwa Mari Zawadzkiej z 1932 roku, która w bardzo przejrzysty i nowoczesny sposób przedstawia przepisy. Tak prezentuje się mięsny rosół. 

   W jednej z najpopularniejszych książek kucharskich "365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej, w wydaniu z 1920 roku znajduje się kilka przepisów na rosół:

   Przepisy na rosół pojawiają się w wielu książkach i publikacjach. Dodatkowo rosół pojawia się jako dodatek lub baza do innych potraw. Smacznego!


Tekst - autor
Materiały - polona.pl
M. Śleżańska, Kucharz Wielkopolski (...), Poznań 1932.
Karty dań - polona.pl
Zdjęcie - Specjalna komisja sprawdzająca jakość zupy wydawanej ubogim, Warszawa 1929. Nac.gov.pl
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.
Przedwojenne przepisy. Rosół.

o Barze Mikado