CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne przepisy.
Leguminy.

Leguminy to nazwa szerokiej gamy deserów, które bazowały głównie na mące, białku i owocach. Można do nich zaliczyć budynie, kaszki, panki, ryż na słodko, kremy, galarety czy naleśniki. Przepisów na leguminy można szukać w każdej przedwojennej i wcześniejszej książce kucharskiej. Dzięki ogromnej różnorodności legumin restauracje czy kawiarnie każdego dnia mogły serwować inny typ deseru pod jedną nazwą. Występowały leguminy na zimno jak i na ciepło.

Leguminy."Zimne leguminy" 1930 rok. Polona.pl
Leguminy. "Jak gotować (...)" M. Disslowa, 1934 rok. Polona.pl
Leguminy. "Jak gotować (...)" M. Disslowa, 1934 rok. Polona.pl
Leguminy. "Jak gotować (...)" M. Disslowa, 1934 rok. Polona.pl
Leguminy."Zimne leguminy" 1930 rok. Polona.pl
Leguminy. "Jak gotować (...)" M. Disslowa, 1934 rok. Polona.pl
Leguminy. "Jak gotować (...)" M. Disslowa, 1934 rok. Polona.pl
Tekst - autor
Materiały - polona.pl
Leguminy zimne, Wydawnictwo Bluszcz, Warszawa 1929/31.
M. Disslowa, Jak gotować (...), Poznań 1934.