CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne przepisy.
Flaki jarskie.

Flaki jarskie to ciekawa potrawa bezmięsna, która w publikacjach pojawiała się sporadycznie. Dopiero po wrześniu 1939 roku przepis na flaki jarskie zaprezentowany został w kilku książkach kucharskich. Potrawa była znana wcześniej, jednak "popularność" zdobyła w ciężkich czasach 1939/45, gdy wiele produktów było niedostępnych lub na ich zakup pozwolić sobie mogli nieliczni. Potrawę tę można zakwalifikować jako danie kuchni okupacyjnej.

Flaki jarskie. "48 obiadów bezmięsnych i dań kolacjowych" J. Czechowska, 1934 rok. Polona.pl
Flaki jarskie. "100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej" E. Kiewnarska, 1941 rok. Polona.pl
Flaki jarskie. "100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej" E. Kiewnarska, 1941 rok. Polona.pl
Flaki jarskie. "100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej" E. Kiewnarska, 1941 rok. Polona.pl
Flaki jarskie. "48 obiadów bezmięsnych i dań kolacjowych" J. Czechowska, 1934 rok. Polona.pl
Flaki jarskie."Potrawy z jarzyn (...)" Z. Piechowa, 1942 rok. Polona.pl
Flaki jarskie."Potrawy z jarzyn (...)" Z. Piechowa, 1942 rok. Polona.pl
1934 rok.
1941 rok.
1942 rok.
1942 rok.
Flaki jarskie. "Nowy kurjer warszawski" 7 lipca 1942 rok. Polona.pl
Flaki jarskie. "Nowy kurjer warszawski" 7 lipca 1942 rok. Polona.pl
Tekst - autor
Materiały - polona.pl
Kurjer Warszawski, 7 lipca 1942.
Z. Piechowa, Potrway z jarzyn (...), Kraków 1942.
E. Kiewnarska, 100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej, Warszawa 1941.
J. Czechowska, 48 obiadów bezmięsnych i dań kolacjowych (...), Warszawa 1934.
Zdjęcie - kuchnia na półkolonii letniej w Parku Jordana, 1938.