CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne przepisy.
Zupa rakowa.

    Niegdysiejszy przysmak. Raki, które w wielu czystych akwenach wodnych były dostępne na terenie kraju często brylowały pod wieloma postaciami na przedwojennych talerzach. Dziś powracające do łask i cieszące się coraz większym ponownym uznaniem.
    Prezentacja kilku przedwojennych przepisów na zupę rakową.

Zupa rakowa. "Uniwersalna książka kucharska (...)" M. Ochorowicz-Monatowa, 1910 rok. Polona.pl
Zupa rakowa. "Oszczędne obiady" Albinowska Juliuszowa, 1921 rok. Polona.pl
Zupa rakowa. Menu "Bar Pod Wiechą" 1932 rok. Polona.pl
W przedwojennym warszawskim "Barze Pod Wiechą" zupa rakowa wraz z ryżem kosztowała 80 groszy w 1933 roku. Dziś raki lub ich elementy można zakupić w dyskontach. Warto w domu spróbować przyrządzić niezwykłą zupę rakową. Smacznego ;)
Poniżej kilka słów o hodowali raków.
"Hodowla raków" T. Czaykowski, 1907 rok. Polona.pl
"Hodowla raków" T. Czaykowski, 1907 rok. Polona.pl
"Hodowla raków" T. Czaykowski, 1907 rok. Polona.pl
"Hodowla raków" T. Czaykowski, 1907 rok. Polona.pl
Tekst - autor
Materiały - polona.pl
T. Czaykowski, Hodowla ryb i raków. Podręcznik popularny, Tarnów 1907.
M. Śleżańska, Kucharz wielkopolski (...),Poznań 1932.
J. Albinowska, Oszczędne obiady domowe, Lwów/Poznań 1921.
M. Ochorowicz-Monatowa, Uniwersalna książka kucharska (...), Warszawa/Lwów 1913.
Menu z restauracji "Pod Wiechą" - polona.pl
Zdjęcie - Uczennice Żeńskiej Szkoły Gospodarstwa Wiejskiego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Witkowie, okres międzywojenny. Nac.gov.pl

Zupa rakowa. "Uniwersalna książka kucharska (...)" M. Ochorowicz-Monatowa, 1910 rok. Polona.pl
Zupa rakowa. "Oszczędne obiady" Albinowska Juliuszowa, 1921 rok. Polona.pl
Zupa rakowa."Kucharz wielkopolski (...)" Maria Śleżańska, 1932 rok. Polona.pl
Zupa rakowa."Kucharz wielkopolski (...)" Maria Śleżańska, 1932 rok. Polona.pl