"Uniwersalna książka kucharska" Maria Ochorowicz-Monatowa, 1910 rok. Polona.pl

CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne dania.
Comber barani.

Dania z baraniny pomimo hodowli w kraju nie były zbyt popularne w przedwojennej Polsce. Baranina uznawana była za mięso ciężkostrawne
(co jest mitem) i drogie w zakupie. Na szczęście można było trafić na nie w renomowanych restauracjach. Poniżej przepisy na comber barani. 

"Uniwersalna książka kucharska" Maria Ochorowicz-Monatowa, 1910 rok. Polona.pl
"Potrawy z baraniny" E. Kiewnarska, 1934 rok. Polona.pl
"Potrawy z baraniny" E. Kiewnarska, 1934 rok. Polona.pl
"Jak gotować (...)" Maria Disslowa, 1931 rok. Polona.pl
Tekst - autor
Materiały - polona.pl
E. Kiewnarska, Potrawy z Baraniny, Wydawnictwo Bluszcz, 1929/31.
M. Disslowa, Jak gotować (...), Warszawa 1931.
Zdjęcie - Kuchnia na półkolonii w Parku Jordana, Kraków 1938. Nac.gov.pl