Ostrygi. "Kuchnie, czyli dokładną i długą praktyką (...) J. Schmidt, 1856 rok. Polona.pl

CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne przepisy.
Ostrygi.

   Dziś ostrygi uznawane są za luksusową potrawę, podawaną w najlepszych restauracjach. Cenione za swoje walory smakowe oraz za swój prozdrowotny charakter. Ostrygi posiadają bardzo dużo białka i soli mineralny oraz charakteryzują się małą ilością tłuszczu. Należy je jeść zawsze świeże. W okresie międzywojennym i wcześniejszym cenione i popularne. Można było zakupić świeże ostrygi w sklepach kolonialnych, a dostawy nowych ostryg przypadały w czwartek lub piątek. Zalecane było spożywanie ostryg na surowo z sokiem z cytryny.
Do ostryg sugerowane było wino szampańskie.

"Najnowsza kuchnia domowa (...)", około 1910 rok. Polona.pl
Ostrygi przedwojenne przepisy
Ostrygi. "Kuchnie, czyli dokładną i długą praktyką (...) J. Schmidt, 1856 rok. Polona.pl
Ostrygi. "Kuchnie, czyli dokładną i długą praktyką (...) J. Schmidt, 1856 rok. Polona.pl
Tekst - autor
Materiały - polona.pl
Najnowsza kuchnia domowa (...), Austria, 1910.
J. Schmidt, Kuchnia, czyli dokładną i długą praktyką (...), Przemyśl 1856.
Zdjęcie - Zakład Wychowawczy dla dziewcząt pod wezwaniem św. Antoniego Padewskiego w Ignacewie, okres 1910/39. Nac.gov.pl