"L'Art du Shaker", Dominique Migliorero, Nicea 1925.
Widok Manhattanu - theweek.com/captured/601091/manhattan-1930s

CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Manhattan Koktel - przedwojenny cocktail in Polish

   Dziś to jeden z 10 klasycznych i topowych cocktaili. W okresie międzywojennym popularny american drinks w renomowanych lokalach.
Historia powstania tej niezwykłej mieszanki alkoholowej sięga II połowy XIX wieku, kiedy to w Nowym Jorku po raz pierwszy ówcześni mikserzy połączyli ze sobą whiskey, słodki wermuth i gorzki bitter. W Polsce również zadomowił się Manhattan, a nasi mikserzy potrafili go udoskonalić. Manhattan jest jednym z historycznych, przedwojennych cocktaili, który obecnie podawany jest praktycznie w niezmienionej formie.

  W polskich przedwojennych poradnikach barmańskich można odnaleźć, aż trzy receptury na Manchattan. O polskich poradnikach oraz o przedwojennych cocktalach przeczytacie

  W "Przepisach sporządzania amerykańskich napojów z wszechświatowej sławy wódek i likierów Hulstkampa" z 1929 roku odnajdujemy dwa przepisy. Receptury różnią się składnikami. Pierwszy z nich prezentuje klasyczną wersję przedwojennego cocktailu. Drugi jest ciekawą wariacją, w którym brakuje whisky, które zastąpione jest likierem na bazie destylowanego soku z wiśni z regionu dalmatyńskiego.




Władysław Bawarski w "Napojach francuskich, amerykańskich, wiedeńskich, angielskich" z 1930 roku zaprezentował przepis na:




Opisana powyżej sytuacja idealnie ukazuje przedwojenny cocktailbar, mixera (barmana) oraz proces przygotowywania mieszanki alkoholowej z Angosturą. 




Z informacji z przepisu dowiadujemy się, że butelka ekstraktu od Pleszewskiego kosztował 1,30 złotego.




Manhattan podawany był w renomowanych lokalach i dancingach, gdzie znajdował się cocktailbar. O tym cocktailu w swoich wspomnieniach mówi Jan Karski, który pił go w warszawskiej "Adrii". Aby go przygotować mikser powinien posiadać na wyposażeniu baru szklanicę barmańską, gdyż cocktail ten przygotowywany jest metodą stirringu/mieszania.




Złoty Bar, Adria, Moniuskzi 8 Warszawa, Architektura i Budownictow nr 4, 1931 rok.

"Historyczny" Manhattan podawany był w kieliszku na wysokiej nóżce wraz z wisienką cocktailową. Obecnie cocktail podawany jest często w szkle typu "old fashioned" również z wisienką. Można go łatwo przygotować w domu wzorując się na historycznych przepisach :) Należy zaopatrzyć się w ulubione whisky, słodki wermuth i gorzki bitters (jest dostępny w większych dyskontach). Składniki mieszamy w szklanicy barmańskiej (może być bezpośrednio w szkle, gdy szklanicy brak) i przelewamy do szkła z lodem, dekorujemy wiśnią cocktailową i rozkoszujemy się kwintesencją światowego barmaństwa we własnym domu.




TUTAJ.

Przedwojenny cocktail Manhattan - "Cocktails by William" W. Sturmen, 1949 rok.

Ważnym składnikiem cocktailu jest Angostura, czyli gorzka, mocna ziołowa wódka, która pochodzi z Trynidadu i Tobago.
Historia tego bezcennego składnika cocktaili sięga 1830 roku.
W Polsce zarówno pod zaborami (XIX wiek), jak i w okresie II RP Angostura była znana. Można było ją między innymi zakupić w aptekach oraz w sklepach kolonialnych. Dodatkowo można był dzięki specjalnym substytutom w postaci tabletek lub ekstraktów stworzyć na przykład swoją Angosturę.
W arcyciekawej książce z 1924 roku "Praktyczne rady i przepisy do wyrabiania wódek, likierów, kremów, nalewki i i.d. do użytku domowego" zamieszczony został taki przepis:

"Kurjer Poznański", 4 listopad 1924 rok.
Tekst - autor
Materiały - własne/polona.pl/uvcs.vintage cocktail books.cld.bz