CAFE

PRZEDWOJENNE RESTAURACJE, BARY I HOTELE

Przedwojenne przepisy.
Antrykot wołowy.

Wołowina była jednym z podstawowych artykułów żywnościowych. W praktyce była dostępna przez cały rok. Przepisów na potrawy z wołowiny w dawnych książkach kucharskich jest bardzo duża ilość. Począwszy od rosołu, po zrazy a na grzankach ze szpikiem kończywszy.

Antrykot wołowy. "Jak gotować (...)" M. Disslowa, 1934 rok. Polona.pl
Antrykot wołowy. "Potrawy z wołowiny" E. Kiewnarska, 1930 rok. Polona.pl
Antrykot wołowy. "Jak gotować (...)" M. Disslowa, 1934 rok. Polona.pl
Antrykot wołowy. "Potrawy z wołowiny" E. Kiewnarska, 1930 rok. Polona.pl
Tekst - autor
Materiał - polona.pl
M. Disslowa, Jak gotować (...), Warszawa 1931.
E. Kiewnarska, Potrawy z baraniny, Wydawnictwo Bluszcz, 1929/31.
Zdjęcie - Półkolonia letnia w Krakowie, 1930. Nac.gov.pl